munca noastra

din munca noastra/ a mi munkánk**************************************************bine ati venit/ isten hozzot

vineri, 8 aprilie 2011

o seara de neuitat - egy felejthetetlen este

     
E prima data cand s-a facut mancare pe cont propriu, pe echipe, in absenta intentionata a domnului profesor, asa ca o prima testare inainte de marele examen din iunie. Ca o monstra priviti platourile. S-au descurcat echipele gatind un sortiment variat de gustare inaintea unei ciorbe sanatoase de perisoare.
Asa s-a inceput
Ez az elsö alkalom, hogy felügyelet nélkül föztünk, mivel a tanárunk szándékosan hiányzott és ez volt az elsö ugymond vizsgatétel amelyet felügyelet nélkül végeztünk el a nagy júniusi vizsgatétel elött.Meglehet nézni a tálalást is hogyan néz ki.A csapatok jól bizonyitottak, elkészitettek egy pár elöételt a kiados húsgomboc leves elött.
Igy kezdödött el a fözés.
Aici s-a ajuns la un moment dat        
  Ahogy haladtunk a fözéssel

 
si bineinteles ca a fost nevoie si de testarea gustului/ continutului si nu doar a formei
                    és persze az ízlelési probára is szükség volt /  nem csak a kinézésre és tartalmára.


       


Cate ceva despre mirodenii - A fűszerekről


Arpagicul (verde) - e sanatos mai ales pentru rinichi si pentru glande.
Metélő hagyma(zöld),dughagyma - vese és mellékvese karbantartására, működésére jó.
Mararul - impiedica balonarile si stimuleaza digestia, proaspat e bogat in vitamina C
Kapor -  meggátolja a puffadást, elősegíti az emésztést, frissen tele van C-vitaminnal.
Anasonul - asemanator in efecte cu mararul este apetisant in salata de ridichii insa semintele se pot folosi contra tusei.
Ánizs - kaporral hasonló hatása van,ízesítő a reteksalátában, a magjait köhögés ellen lehet használni.
Maghiranul si cimbrul  - de asemenea curate sangele si stimuleaza activitatea glandelor.
Majorána és csombor - vértisztító hatású és serkenti a mirigyek működését.
Busuiocul  - este un bun stimulator al nervilor.
Bazsalikom - egy jó ideg serkentő
Pelinul -  stimuleaza in special activitatea vezicii biliare,  a stomacului si a intestinelor.
Üröm - serkenti a gyomor, bél és epehólyag működését .
Ridichea  - are mare putere de fluidizare a mucozitatilor cailor respiratorii, se recomanda pentru topirea calculilor biliari, impotriva reumatismului si a bolilor de ficat.
Retek -  segíti a légúti váladék áramlását ,ajánlott májbetegség, reuma ellen és epekő feloszlására is.

Cozonac - Rosenkranz - Kalács


Ca tot vine Pastele, sa incepem cu o reteta, care este bijuteria aluatului de cozonac, numit cozonac Rosenkranz. De ce ii spune asa? Pentru ca doamna care il facea, acum ar fi avut 100 de ani daca ar mai fi trait, era nemtoaica si pentru ca are deasupra o glazura de zahar caramelizat, o forma ca de trandafir si un gust de o adevarata sarbatoare.
Mivel itt van Húsvét, kezdjünk a kenyértészták ékszerével a Rosenkranz kaláccsal.Miért is hívják igy ezt a kalácsot? A német származású hölgy aki sütötte az most 100 éves lenne (ha élne) a tetejére egy karámelízált cukormázból egy rózsát tett ami egy ünnepi hangulatot adott a kalácsnak.

Ingrediente:
400 gr faina/ 2 oua intregi/ arome( cat mai diverse) / un praf de sare/ lapte, cca 110 ml/ 25 g drojdie/ 3 linguri de zahar pentru lapte/ 130 g unt/ 6 linguri de zahar pentru unt/ si alte 10-12 linguri de zahar pentru caramel/ nuca tocata- dupa preferinte.
 Hozávalók:
400 g liszt, 2 tojás, izésítők(több féle),só, 110 ml tej, 25 g élesztő, 3 kanál cukor a tejbe, 130 g vaj, 6 kanál cukor a vajba, 10-12 kanál cukor máznak, őrölt dióbél -ízlés szerint.

Preparare:
Se caramelizeaza cele 10-12 linguri de zahar cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite pentru copt.
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele.
Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Fara a se lasa la dospit, se toarna incet in castronul cu faina amestecata cu restul in prealabil.
Se framanta totul circa 15`.
Se intinde totul foaie, cat mai dreptumghiulara si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar.
Se presara apoi si nuca.
Se ruleaza dupa care se taie in 6-7 rulouri mai mici care vor fi puse in picioare in cratita tapetata cu zaharul caramel.
Atentie, se lasa spatii intre rulouri pentru ca aluatul va creste in timpul coacerii. Se lasa in cuptor circa o ora.
Regula de baza. Imediat dupa coacere se va rasturna asa fierbinte pe un platou, astfel se risca intepenirea lui in cratita datorita zaharului caramel.
Elkészítés:
Megolvasztunk 10-12 kanál cukrot amivel kikenünk egy tepsinek az oldalát és alját.A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojásokat, sót és az izésítőket.Külön az élesztőt egy kis langyos cukros tejben elkavarjuk és lassan beleöntjük a lisztbe, amit 15 percig keverünk, gyúrunk majd egyenletesen kinyújtunk amit megkenünk vajjal amibe kavartunk 6 kanál cukrot.Rászórjuk az őrölt diót is majd felcsavarjuk a tésztát.Vágjuk fel 6-7 szeletre amiket felálitva teszünk bele a karámélízalt tepsibe.Figyelem, hagyjunk helyet a szeletek között, mivel  a sütésközben megnőnek. 1 óra alatt megsül. Alapszabály: miután megsültek melegen azonnal kiborítjuk egy tálcára, nehogy beleragadjanak kihűlés közben a cukormázba.

a fost si prima zi, ca la scoala - az elsö nap, mind az iskolában


Imi pare rau ca nu ne-a venit ideea de a ne face un blog inca din prima zi de curs. Dar cum niciodata nu e prea tarziu, ar fi cazul sa ne apucam de postat despre ceea ce se poate face intr-o bucatarie creativa cu un grup de persoane cu o mare placere de a gati sau invata dupa caz si asta atunci cand ti se intinde si o mana de ajutor cum a fost cea intinsa de grupul Afacov Consulting Group- Sfantu Gheorghe sponsorizat de Uniunea Europeana. Foarte frumos.
  Kár, hogy nem jutott eszünkbe hamarább, már a kurzus kezdetén ennek a blognak a szerkesztése. De mivel sosem késő elkezdeni, itt az ideje megmutatni hogyan lehet főzni egy  modern konyhában, egy csapat jókedvű, főzni szerető vagy alkalmanként, tanulásra vágyó emberrel akiknek a sepsiszentgyörgyi Afacov Consulting Group csapata nyújtott segítő kezet – egy, az  Europai Unio által szponzorizált program keretén belül. Szép munka!
Asadar, ne-am asezat in banci, la fel ca in orice prima zi de scoala, foarte emotionati, am primit caiete, pixuri, ecusoane, un curs generalizat despre ceea ce urmeaza sa facem pe parcursul a sase luni si multe incurajari ca va fi bine. Profesorul, cu un bun simt al umorului dar si foarte pretentios la gatit (aveam sa ne dam seama pe parcursul orelor de practica), s-a asezat la tabla iar noi din banci, il priveam mai rau ca in clasa intai,  cand ne-a intrebat: cati dintre voi aveti practica in bucatarie. A fost putin straniu cand toti barbatii au zis ca au facut practica de bucatar in armata iar toate femeile... doar acasa, la bucatarie. Insa domnul profesor ne-a linistit pe toti. Se invata. Bucataria e atat de creativa incat niciodata nu poti spune ca stii tot. 
Asadar, ne-am apucat de treaba

   Izgatottan ültünk be a padokba, mint minden iskolakezdéskor, kaptunk füzetet, írószert, kitűzőt és  egy általános ismertetőt a kurzusról amiből kiderült, mit is fogunk csinálni az elkövetkező hat hónapban, és sok bátorítást. Jó humorérzékű, de a főzésben nagyon igényes (ez a gyakorlat során derült ki),  tanárunk a tábla elé állt, mi pedig úgy néztünk rá a padokból mint az első osztályos nebulók amikor megkérdezte: kinek van gyakorlata a konyhában? Kicsit furcsa volt, hogy a férfiak többsége a katonaságnál szakácskodott, a nők pedig az otthoni konyhában szereztek tapasztalatot. A tanár úr mindenkit megnyugtatott, meg lehet tanulni. A konyha annyira kreatív, hogy soha nem lehet azt mondani, mindent tudsz.

Hát, így kezdődött.