munca noastra

din munca noastra/ a mi munkánk**************************************************bine ati venit/ isten hozzot

vineri, 8 aprilie 2011

Cozonac - Rosenkranz - Kalács


Ca tot vine Pastele, sa incepem cu o reteta, care este bijuteria aluatului de cozonac, numit cozonac Rosenkranz. De ce ii spune asa? Pentru ca doamna care il facea, acum ar fi avut 100 de ani daca ar mai fi trait, era nemtoaica si pentru ca are deasupra o glazura de zahar caramelizat, o forma ca de trandafir si un gust de o adevarata sarbatoare.
Mivel itt van Húsvét, kezdjünk a kenyértészták ékszerével a Rosenkranz kaláccsal.Miért is hívják igy ezt a kalácsot? A német származású hölgy aki sütötte az most 100 éves lenne (ha élne) a tetejére egy karámelízált cukormázból egy rózsát tett ami egy ünnepi hangulatot adott a kalácsnak.

Ingrediente:
400 gr faina/ 2 oua intregi/ arome( cat mai diverse) / un praf de sare/ lapte, cca 110 ml/ 25 g drojdie/ 3 linguri de zahar pentru lapte/ 130 g unt/ 6 linguri de zahar pentru unt/ si alte 10-12 linguri de zahar pentru caramel/ nuca tocata- dupa preferinte.
 Hozávalók:
400 g liszt, 2 tojás, izésítők(több féle),só, 110 ml tej, 25 g élesztő, 3 kanál cukor a tejbe, 130 g vaj, 6 kanál cukor a vajba, 10-12 kanál cukor máznak, őrölt dióbél -ízlés szerint.

Preparare:
Se caramelizeaza cele 10-12 linguri de zahar cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite pentru copt.
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele.
Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Fara a se lasa la dospit, se toarna incet in castronul cu faina amestecata cu restul in prealabil.
Se framanta totul circa 15`.
Se intinde totul foaie, cat mai dreptumghiulara si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar.
Se presara apoi si nuca.
Se ruleaza dupa care se taie in 6-7 rulouri mai mici care vor fi puse in picioare in cratita tapetata cu zaharul caramel.
Atentie, se lasa spatii intre rulouri pentru ca aluatul va creste in timpul coacerii. Se lasa in cuptor circa o ora.
Regula de baza. Imediat dupa coacere se va rasturna asa fierbinte pe un platou, astfel se risca intepenirea lui in cratita datorita zaharului caramel.
Elkészítés:
Megolvasztunk 10-12 kanál cukrot amivel kikenünk egy tepsinek az oldalát és alját.A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojásokat, sót és az izésítőket.Külön az élesztőt egy kis langyos cukros tejben elkavarjuk és lassan beleöntjük a lisztbe, amit 15 percig keverünk, gyúrunk majd egyenletesen kinyújtunk amit megkenünk vajjal amibe kavartunk 6 kanál cukrot.Rászórjuk az őrölt diót is majd felcsavarjuk a tésztát.Vágjuk fel 6-7 szeletre amiket felálitva teszünk bele a karámélízalt tepsibe.Figyelem, hagyjunk helyet a szeletek között, mivel  a sütésközben megnőnek. 1 óra alatt megsül. Alapszabály: miután megsültek melegen azonnal kiborítjuk egy tálcára, nehogy beleragadjanak kihűlés közben a cukormázba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu